Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2013 01:39 - КАКВО ДА ПРАВИМ АКО НАШИЯТ СВЕЩЕННИК НЕ Е РЕВНОСТЕН ХРИСТИЯНИН
Автор: danailvdimitrov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3290 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 02.08.2013 17:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image  Този въпрос, в различни вариации, започнаха да ми го задават в последно време доста хора особено във връзка с току що „пропуснатия” от нашата новостилна църква Петров пост. Честно казано аз останах изненадан, че все още има хора които не са безразлични към тези неща, понеже моята представа беше друга. Това разбира се е много хубаво и затова въпросът е от изключителна важност.

Как трябва да реагира един мирянин когато неговият енорийски свещенник, не му благославя да спазва Петровия пост?  Или пък му „благославя”  например,в противоречие с каноните на Светата Православна Църквата да не пости в сряда и петък, да взима причастие без изповед, да не си чете молитвите и т.н.

Какво да правим когато пастиря не напътства стадото, а го оставя без надзор?

 Кое е по- важно свещенника или Църквата?

 Та нали самите апостоли са ни казвали :
"...Ако дори ние, или Ангел от небето ви благовестеше нещо по-друго от това, що ние ви благовестихме, анатема да бъде" (Гал. 1:8). 

Разбира се по-важна за нас е Църквата и нейните Божествени установления, защото тя е създадена от Самаго Бога.

 Защото „..Небе и земя ще премине , ала думите ми няма да преминат” (Лука 21:29-33).

А който променя такъв важен елемент от живота на Църквата каквито са постите, установени още в древност, или пък богуслужебния календарен ред, или пък съкращава службите в храмовете, което ще рече че орязва нашето молитвеното общение с Бога и по този начин спира Божията благодат към нас, такъв сам поставя себе си под анатема и осъждане. Тежко ще бъде за нас ако трябва да изпитваме такива изкушения и съблазни, още по-тежко ще е за носителя на тези искушения „защото съблазни трябва да дойдат; обаче горко на оногова човека, чрез когото съблазън дохожда.” (Мат. 18:7).

За такъв човек бил той мирянин или свещеник, трябва усърдно да се молим за да се вразуми . По послушание можем дори и да НЕ спазим поста, най-вече за да не съблазняваме другите хора в църквата или пък за да не предизвикаме излишни разколи и крамоли.Но знайте, братя и сестри, че  с това неминуемо ще си навлечем Божия гняв.

Да ще покажем „послушание” към йерея но ще изпаднем в непослушание към Архийерея!

Ще угодим на човеците , но ще презрем Бога. А Господ очаква от нас повече ревност, нежели нередание и светско топлохладие. Как ще се борим ние с приближаващия  вече и рикащ като кръвожаден лъв антихрист, ако не можем да се преборим с отстъплението на собственния си енорийски свещеник?
 Него трябва да изобличим насаме без да рушим напразно авторитета му, да поискаме заедно с други миряни-свидетели на вярата, отново да размисли върху това което уж”благославя” за допустимо, а всъщност е противно Богу, и ако и тогава не желае да следва това което Църквата е установила от близо 2 хилядолетия то следва да спазим заръката която ни е дал сам Господ Иисус Христос:  „...но, ако и църквата не послуша, нека ти бъде като езичник и митар” (Мат. 18:17)

Този наш сблъсък с него, верни в Христа, братя и сестри е неизбежен!

Защото дори да спазите „послушанието” си към вашия свещенник първия и втория път, то неминуемо на третия ще се сблъскате с един много по-тежък и опасен противник –ВАШАТА СЪВЕСТ.

Тя е вашият изобличител и вашият прокурор. С нея си лягате всяка вечер и с нея се събуждате всяка сутрин. Тя ще ви раззяжда като киселина докато не вземете правилното решение- да вървите по Бога! Защото с какъв капитал ще се явим ние при Него в съдбовния за нас час?  Нали именно с това което сме Му угодили през краткия си живот. Със спазването на Неговите заръки и на Неговите закони. Нима тогава ще можем да се оправдаем с „лошия” свещенник или „че такова било времето” или пък, че не сме ”били наясно”. Та ние дори няма да можем да  Му кажем когато застанем пред Страшния Негов Съд „...ние сме слуги негодни, защото извършихме, що бяхме длъжни да извършим. (Лука 17:10) понеже в този случай , дори това което ни е заповядано няма да сме спазили!

Ето защо да се запасим с търпение и да положим усилия в искренна молитвата и гласът ни за помощ и за запазване чистотата на вярата, ще бъде чут.

 

ПП.След един не много дълъг период на молитви на шепа миряни в БПЦ които спазват все още стария стил, Господ уреди едно малко утешение  за тях–освен Гергьовден (6 май) се появи и още един празник по „стар стил” в новостилния календар на БПЦ - този на  Баташките новомъченици. Така сега празниците по стар стил вече са два. Защото за Господ няма невъзможни неща. Ще се молим усърдно да се върне и честването на светите братя Кирил и Методий на 24 май. Ако нашата ревност го заслужава, то  Господ ще уреди и този празник да възстанови датата си по „стар стил”. Но колко по-трудно ще бъде да върнем благочестието сред клир и миряни, изпразването от съдържание на православните празници и заместването им с езически култове и ритуали, изучаването на Закон Божий в българското училище, запазването на старобългарския език в църковното богослужение и много още други необходими за една православна Църква установления. Защото изключително важно е за нас да не ни каже Ангелът на Сарди(кийската) църква.:

”... зная твоите дела; носиш име, че си жив, а си мъртъв.Буден бъди и укрепвай останалото, което е на умиране; защото не намерих делата ти съвършени пред Моя Бог" (Йоан: Апокалипсис гл.1:1-2)




Гласувай:
8



1. medyto - Благодаря
13.07.2013 12:34
Благодаря за написаното от Вас. Всичко, което сте написали е вярно и е така. Малкото ми име е Методи и можете да си представите колко е неприятно да обясняваш, че празника ти е на 11., а не на 24. и че не се казваш "Просветчо", за да празнуваш на официалния празник на просветата. Това е нещо, което действително трябва да се промени.
Дядо ми, Бог да го прости, беше свещеник и посещавах храма сравнително често, колкото и да ми забраняваха властите това и да ми пречеха и недопускаха на Великденската служба. (по време на "соца"). НО ТОГАВА В ХРАМОВЕТЕ СЕ ПАЛЕХА СВЕЩИ. Сега, когато ходенето на църква вече не е престъпление и даже комунистите влязоха в храмовете В ЦЪРКВИТЕ НЕ СЕ ПАЛЯТ СВЕЩИ (а само на определени места с аспирация или в притворите), защото, видите ли, стенописите се опушвали. В Рилския монастир се палят свещи от векове, а стенописите как са ??? И това следва да се промени.
И още нещо - знаете ли (разбира се че знаете) на какъв език се служи в Русия - НА СТАРОБЪЛГАРСКИ (или ако Ви е по-благозвучно, но не и по-вярно - на църковно-славянски), а ние "преведохме" богослужението на разговорния български език, на който можем да кажем както "да се помолим на Бога",. така и "да ти ..... майката", а на старобългарски последното не можете да кажете, защото в него НЯМА ТАКИВА ХУЛИТЕЛНИ ДУМИ". Нека върнем богослужението на незика, на който са служели както Паисий, така и Патриарх Евтимий (по новому - ПОПА).
И от последното ми изречение - как БПЦ се примири и възприе това наименование на площадчето и паметника посветени и наименовани на последния български патриарх (Патриарх Евтимий) преди Турското робство, удостоен с икона в храма св. Александър Невски (как турския палач му сече главата и ръката му се схваща и не може да я отсече) и не възропта срещу подигравката с този свят мъж ? Попитайте минаващите покрай паметника знаят ли е кой е изобразен на този скромен паметник и ако от 50 човека 5 ви отговорят правилно - браво.
И простете за дългия коментар.
цитирай
2. danailvdimitrov - не знам как нашия клир има смелостта да подготвя промяна на богослужебния език
13.07.2013 20:30
Та този език (старобългарският или църковно-славянският както го наричат) е благословен от Бога. Той е единственият чист език за богослужение!

На тези хора не ръцете им ще окаменеят, ами може Господ да ги накаже с онемяване. Те не съзнават какъв огън си слагат на главата.

Ако посегнат и на езика(както направиха с календара и други отклонения) всички наши светци ще въстанат срещу тях.

Бог поругаван не бива, а Той е и Бог Слово!

Да Ви укрепва свети равноапостолен Методий епископ Панонски, Моравски и Славянобългарски. Той е бил военен човек (с ранг на генерал преди да стане монах) и цял живот е прекарал в тежки мисии и изпитания за слава Божия.

Молете се на него и за нас грешните!
цитирай
3. dobridni - Като четеш тези думи
15.07.2013 01:21
"Да ще покажем „послушание” към йерея но ще изпаднем в непослушание към Архийерея. Ще угодим на човеците , но ще презрем Бога." - колко страшно звучи.
цитирай
4. ravramov - Привет на всички!
13.09.2013 11:46
Темата е действително много важна и актуална, но аз мисля, че коректният въпрос в случая би бил: какво да правим ако нашият свещеник или епископ не е Православен християнин, т.е. ако е еретик? Защото даден свещеник или епископ може да не е ревностен християнин, но в същото време може да не е и еретик.
И така, съгласно учението на светата Православна Църква и на светите отци има два вида грехове: едните са в нравствено отношение (каквито ги има у всеки човек), а другите са спрямо чистотата на вярата. Спрямо съгрешаващите в нравствено отношение ние трябва да бъдем крайно снизходителни, милосърдни и да им прощаваме, но спрямо грешащите във вярата трябва да сме твърди, непремирими, да страним от тях и да нямаме никакво общение, ако не се покаят и поправят. Който желае може да прочете "Единственото позволено осъждане - 1 и 2 част" на архим. Серафим Алексиев (има ги и в моя блог).
За всеки трезво мислещ и непредубеден е ясно, че след 1944 г. институцията носеща името "БПЦ" не е Православна, а още по-малко е Църква.
След 1944 г. другарите комунисти избиват и заточват по лагерите на смъртта истинското Православно духовенство, като на тяхно място безбожната власт поставя свои сътрудници и агенти, с една единствена цел - рушене на вярата и Църквата! Въпросните безбожници узурпират Православните храмове и си присвояват името "БПЦ". Т.е. съвременната "БПЦ" вместо апостолско приемство има приемство от другарите комунисти.
През 1968 г. в "БПЦ" е въведен в официална употреба новия папски календар, който е осъден с трикратна Анатема от светата Православна Църква. С приемането на този осъден календар, "БПЦ" изпада в разкол по отношение на Православната Църква. В "БПЦ" се ширят и куп други отстъпления и ереси, като: всеереста на икуменизма; членуването на висши клирици в тайни масонски общества; извращаване на светите тайнства (напр. неправославно извършване на св. Кръщение с обливане или напръскване, което е невалидно; даване на св. Причастие без изповед) ...
цитирай
5. ravramov - Продължение ...
13.09.2013 12:08
Нарушаване на светите пости (Петровия пост); симония; аморалност и пр.
В споменатите отстъпления е въвлечен целият "синод" на институцията "БПЦ", а не само отделни "архиереи", както им се иска на някои.
В 15-то правило на двукратния Цариградски поместен събор ясно е указано, че: "...ония, които се отделят от общение със своя предстоятел поради някои ереси, осъдени от светите събори или от отците, т.е. когато той открито проповядва ерес и явно учи това в църквата, такива не само не ще подлежат на каноническо наказание за това, че преди да има съборно решение са се отделили от такъв епископ, а, напротив, ще заслужат чест, която се пада на православни, понеже те не са осъдили епископи, а лъжеепископи и лъжеучители, и не са разсекли с разкол единството на църквата, а, обратно, побързали са да освободят църквата от разколи и разцепвания".
Икуменизма, комунизма, масонството и новия папски календар, ширещите се официално в "БПЦ", са именно ереси, които са осъдени от светата Православна Църква и са предадени на Анатема. Неспазването на св. пости, извращаването на св. тайнства, симонията и др. отстъпления, също са неканонични. Т.е. съгласно каноните и правилата на Православната Църква ние не дължим послушание на свещениците и епископите от институцията "БПЦ", бидейки разколници и еретици, и не трябва да имаме никакво молитвено и евхаристийно общение с тях, докато не се покаят и върнат в Църквата!
Слава Богу в България има духовници, които са съумяли да се съхранят през времето на бъзбожния режим и да запазят светата вяра чиста. Именно те представляват светата Православна Църква днес и нямат общение с комунистическата институция "БПЦ". За нас остава само да се молим и да търсим, защото Сам Господ е казал, че "всеки, който търси, намира" (Мат. 7:8)!
Така че простичко казано, ако епископът или свещеника са нечестиви, но не са еретици или разколници, ние им дължим пълно послушание. А ако са еретици и разколници - никакво послушание и никакво общение с тях.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: danailvdimitrov
Категория: Забавление
Прочетен: 659022
Постинги: 302
Коментари: 397
Гласове: 1297
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031