Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2017 13:43 - Интерпретация скритото значение на символите в текста на песента "Храмът на Kраля" ("Temple Of The King") на рок група Рейнбоу
Автор: vedra79sineva Категория: Музика   
Прочетен: 4062 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 28.10.2017 11:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Превод на песента:
Един ден в Годината на Лисицата
настъпи добре запомнено време,
в което силни млади мъже от изгряващото слънце
дочуха звъна на великата черна камбана.
Един ден в Годината на Лисицата,
когато камбаната започна да бие,
значи, че е настъпило времето за един от нас
да отиде в Храма на Краля.
Там, в средата на кръга той стои - търсейки, дирейки.
И само с едно докосване на треперещата му ръка,
отговорът ще бъде открит.
Светлината чака, докато старецът пее:
"Небеса, помогнете ми!"
И тогава сякаш хиляди криле се втурват,
и огряват само един,
и денят току-що е започнал.
Един ден в Годината на Лисицата
настана добре запомнено време,
в което силни млади мъже от изгряващото слънце
дочуха звъна на великата черна камбана.
Един ден в Годината на Лисицата,
когато камбаната започна да бие,
значи че е настъпило времето за един от нас
да отиде в Храма на Краля.
Там, в центъра на кръга, той стои - виждайки, чувствайки.
Само с едно размахване на силна дясна ръка,
той отива в храма на краля.
Далеч от кръга, на края на света - той се надява, чуди се,
мислейки кои от историите, които е чувал в миналото,
му предстои да види.
Там в средата на кръга лежи
(надпис):
"Небеса, помогнете ми!"
И тогава всеки би могъл да разбере от блясъка в очите му,
че отговорът е намерен.
Обратно с хората в кръга, той стои отдаден и усещащ.
И само с едно докосване на силната дясна ръка,
те узнаха за храма и за краля.


Англоезичен текст на песента:
One day in the year of the fox,
Came a time remembered well.
When the strong young men of the rising sun
Heard the tolling of the great black bell.
One day in the year of the fox
When the bell began to ring
It means the time had come for the one
To go to the temple of the king.
There in the middle of the circle
He stands searching, seeking.
With just one touch of the trembling hand
The answer will be found.
Daylight waits while the old man sings:
""Heaven help me!"
And then like the rush of a thousand wings
It shines upon the one.
And the day had just begun.
One day in the year of the fox
Came a time remembered well.
When the strong young men of the rising sun
heard the tolling of the great black bell.
One day in the year of the fox
When the bell began to sing
It means the time had come for the one
To go to the temple of the king.
There in the middle of the circle
He stands seeing, feeling.
With just a wave to the strong right hand
He`s gone to the temple of the king.
Far from the circle
At the edge of the world
He`s hopping, wondering.
Thinking back from the stories he`s heard
Of what he`s going to see.
There in the middle of the circle it lies
"Heaven help me!"
Then all could see by the shine in his eyes
The answer had been found.
Back with the people in the circle
He stands giving, feeling
With just one touch of a strong right hand
They know of the temple and the king.



Песента може да си припомните на адрес:

https://www.youtube.com/watch?v=adbuTXmH3b0


Кратка бележка по текста и превода на песента: силни млади мъже от изгряващото слънце / the strong young men of the rising sun. В английски език мн. ч. на същ. име man - мъж се превръща в men - мъже, защото думата е изключение от граматическото правило за образуване мн. ч. на същ. имена. Затова не е ясно дали се пее за мъж или за мъже, понеже изговарянето - фонетичните образи на думата в ед. и в мн. ч. си приличат и трудно се разграничават. Според мен в текста е употребено мн. ч. men - мъже, защото използването на ед. ч. man - мъж, ограничава част от смисловото значение в символичното послание на сюжета. Читателят сам ще се убеди в тази особеност, докато чете настоящото есе.

Първата строфа на текста на песента "Храмът на Краля" на група Рейнбоу - Един ден в Годината на Лисицата / One day in the year of the fox ориентира слушателя към конкретен период, който определя условията, в които се развива сюжета на творбата. Тъй като става въпрос за "Година на Лисицата", веднага се насочих към Китайския хороскоп, защото всичките му зодии са посветени на животни. Но за моя изненада, в него не открих такъв зодиакален знак. Тогава започнах да търся информация в Интернет и с изненада намерих, че съществува Славянски календар, в който има Година на Лисицата. Затова според мен, закодираната информация в първата строфа на песента ни насочва към "разгадаване" на текста, както чрез използване на информация за въпросната година конкретно от този календар, така и за употреба на познанията и тайното знание, предадено от Славянството.
Основната характеристика на Годината на Крадливата лисица, която успях да открия е едно изображение. (фиг. 1, 1 виж използвани изображения и използвани източници, най-долу)

image
фиг. 1
Тотем на лисицата в славянския календар

Още от пръв поглед виждаме, че това изображение напълно съответства на кръга с център и "изгряващото слънце", които са основни символи за текста на "Храмът на Краля". Изображението също ни подсказва, да наблегнем на значението на слънчевия диск и неговата пиктограма, която представлява окръжност с точка в центъра. (фиг.2)

image
фиг. 2
окръжност с център


image
фиг. 3
житен кръг

В езотеричното познание слънцето се бележи с тази пиктограма от незапомнени времена. Наблюдава се най-рано в познанието, оставено от Египетската цивилизация, където Бог Ра е Бог на Слънцето и също се отбелязва по този начин.
Кратката характеристика на периода Крадливата лисица в славянския календар е дуалистичен, защото се изразява в стълкновение между положителни и отрицателни качества, действащи взаимосвързано: "Нашите предци са се отнасяли с огромна почит към лисицата, заради нейната ловкост и комбинативност. Но в същото време са се пазели от нея, тъй като са разбирали, че това симпатично същество е коварно и изменчиво." (1) Това описание можем да интерпретираме като наличие на полярност, обединяваща особеностите в нрава на лисицата в единно и цялостно взаимодействие, на базата на което те въздействат върху заобикалящия свят.
След като тотем от славянското познание конкретно присъства още в началото на "Храмът на Краля" мисля, че за тълкуването на скрития смисъл на текстовото послание е необходимо да се ползват знания от учения и духовни течения, които съществуват сред славянските народи. Естествено, първо ми хрумна да ползвам геометричните символи от свещената геометрия и тяхното значение, заложени в Учението на българския духовен учител Петър Дънов. Причината за това е, че основната специфика на учението е почитание към слънцето и строго определени ритуали за посрещане на неговия изгрев. Всяка пролет до края на лятото, когато слънцето е в своята най-голяма сила, още в ранно утро се посрещат първите слънчеви лъчи. След това отново сутринта се изпълнява основния метод Паневритмия. "През пролетта и лятото играем Паневритмия, за да се разлистят, разцъфтят и дадат плод нашите духовни чувства, сили и способности." (2, с. 14) Самата геометрична форма на Паневритмията представлява окръжност, по нея са разположени хората, които я изпълняват и център, в който се намира оркестъра, свирещ музиката към този свещен танц. (фиг. 4, 5, 6)

image
фиг. 4
Паневритмия

image
фиг. 5
Паневритмия

image
фиг. 6
Паневритмия на Рила

Основният символ в текста на песента "Храмът на Краля" е окръжност с център точка:
Там, в средата на кръга той стои - търсейки, дирейки. /
There in the middle of the circle He stands searching, seeking.
Там, в центъра на кръга, той стои - виждайки, чувствайки. /
There in the middle of the circle He stands seeing, feeling.
Там в средата на кръга лежи (надпис):"Небеса, помогнете ми!" /
There in the middle of the circle it lies"Heaven help me!”
Следователно необходимостта на нашето изследване не се обуславя от разглеждане на Паневритмията като свещен танц, динамична медитация или Космически висш ритъм. Това, което ни интересува в метода, е неговата "подвижна геометрична структура", когато "линиите оживяват" и "се движат". (2, с. 27) Затова в есето ползвам мисли на изследователя на метода Паневритмия - Георги Стойчев, но доколкото тези мисли имат отношение към свещената геометрия в окръжността с център точка.
Ако "наблюдаваме Паневритмията ще открием в кръга и центъра му, зает от музикантите, пиктограмния образ на слънцето. Участниците са наредени по двойки мъж - жена, според принципа на полярността. С този принцип Бог е започнал създаването на света. "В началото Бог сътвори небето и земята." (Битие, 1 гл. 1ст.) Мъжът от всяка двойка е свързан с творческия импулс на Мъдростта, а жената - с творческия, съграждащ принцип на Любовта. Тези два принципа намират своето равновесие в паралелното движение напред - Истината. Двойките се движат в посока, обратна на часовниковата стрелка. Посоката им на движение съвпада с начина, по който се движат планетите, Слънцето и Луната по еклиптиката. Движещият се кръг на Паневритмията можем да наречем движение на Колелото на Живота във вечното настояще, на непрекъснато променящото се време - пространствено отношение на силите в Природата и човека." (2, с. 16, 17)
Да разгледаме в детайли строфите на текста "Храмът на Краля", които имат връзка с цитирания текст на Г. Стойчев.
Думите "силни млади мъже от изгряващото слънце", веднага свързваме с пиктограмния образ на Слънцето, заложен в свещената геометрична форма на Паневритмията. Следващата строфа "Само с размахване на силна дясна ръка...", отнасяме към принципа на полярността в Учението на П. Дънов. Според Словото на Учителя, дясната посока, дясната част на тялото са свързани с мъжкия принцип на Мъдростта, съответно със светлината на Слънцето, с Духа. Лявата посока, лявата част на тялото имат връзка с женския принцип на Любовта, съответно с материята и плодородието на Земята, с Душата. Размаханата "силна дясна ръка" показва усилие на мъжкия принцип, участие на мъдростта и разумното начало в човека. Следователно строфите "Само с размахване на силна дясна ръка, той отива в храма на краля." означават, че само чрез приложение на разума и придобиване на мъдростта, можем да достигнем до Бог, Божието Царство и Божествеността. Визирам, че думите "Храмът на Краля" символизират не само аристократичната царската династия като наместник на Божествената власт в земните условия, а и самата Божествена власт.
В целия текст на песента се долавя самостоятелно участие на мъжкия принцип, неговото проявление и творчество в света. А къде е женското начало? - Да се заслушаме в музиката на песента - нежна, изящна мелодия звучи на фона на епичните стихове. Затова, в своята компактност творбата не разделя, а слива двата принципа. Разумното мъжко начало е представено от мъдър текст, а любящият женски принцип - от романтична музика, асоциираща нежни и красиви чувства.
Специфика на сюжетната линия в "Храмът на Краля" е, че всичко стойностно се случва вътре в кръга и най-вече в неговия център. Макар, че стойностите се постигат от "един" избраник, те са валидно и общо благо за целия народ вътре в кръга, но не и за онези извън окръжността. Защото вътре в окръжността попадат праведните, а пространството извън нея символизира местата извън Божието Царство и Сътворението. Наличието на тази особеност се доказва от значението на строфите:
Далеч от кръга, на края на света - той се надява, чуди се,
мислейки кои от историите, които е чувал в миналото,
му предстои да види. /
Far from the circle
At the edge of the world
He`s hopping, wondering.
Thinking back from the stories he`s heard
Of what he`s going to see.
Извън кръга няма прозрение, няма истина, няма праведен живот. Човек се надява да заживее в Бога, но не разбира Неговите прояви, затова им се учудва. Човек мисли за историите, разказващи за делата на други избрани преди него. Той мисли също дали и на него, чрез откровения и прозрения, Небето ще му изпрати подобни подвизи, които да пробудят душата му за възвишен живот, да отворят очите му и го поведат в пътя на праведния, да превърнат живота му в история, подобна на онези легенди за герои, които е слушал.
Според Георги Стойчев "Кръгът на Паневритмията е утробата, в която се развива и проявява живота на Природата, част от която сме и ние. Както от Божествения център се проектират силите, които строят пространствените форми, така от центъра на кръга на Паневритмията звучи музиката, която организира формата на различните движения. Паневритмията повдига вибрациите на нашите енергийни тела, събира нашия разпръснат живот и ние заживяваме в неговия център. Превръщаме се в извор на Любов и Светлина." (2, с. 19)
Това становище на Стойчев се отнася за центъра на кръга в Паневритмията. В нейния център всъщност се случва съществена част от организацията на метода. Тази особеност ме навежда на мисълта, че в пиктограмния образ на Слънцето центърът, белязан с точка е същината, от която извира и радиира най-ценната субстанция на слънчевата енергия. Затова в текста на песента, която анализираме, избраникът на Бога се пробужда и намира отговор на своите търсения, когато се намира в центъра на кръга:
Там, в центъра на кръга, той стои - виждайки, чувствайки. /
There in the middle of the circle
He stands seeing, feeling.
Там в средата на кръга лежи (надпис):
"Небеса, помогнете ми!"
И тогава всеки би могъл да разбере от блясъка в очите му,
че отговорът е намерен.
Обратно с хората в кръга, той стои отдаден и усещащ.
И само с едно докосване на силната дясна ръка,
те узнаха за храма и за краля. /
There in the middle of the circle it lies
"Heaven help me!"
Then all could see by the shine in his eyes
The answer had been found.
Back with the people in the circle
He stands giving, feeling
With just one touch of a strong right hand
They know of the temple and the king.
Цитираните строфи показват още дълбоката вътрешна връзка, която "един" избран осъществява с Абсолюта. Молитвата отправена към Бог е изразена на конкретни места в текста на песента:
Светлината чака, докато старецът пее:
"Небеса, помогнете ми!" /
Daylight waits while the old man sings:
""Heaven help me!"
Там в средата на кръга лежи (надпис):
"Небеса, помогнете ми!" /
There in the middle of the circle it lies
"Heaven help me!"
Според херметическия принцип за единство и сродство, „нищо в света не съществува за себе си и заради себе си. Всички хора сме скачени съдове, малки частици от Големия живот на Всемира.” (2, с. 23) Затова в песента, макар прозрението да се добива от Божия избраник, то е общовалидно и носи полза за всички хора в кръга, тоест за всички праведни.
Обратно с хората в кръга, той стои отдаден и усещащ.
И само с едно докосване на силната дясна ръка,
те узнаха за храма и за краля. /
Back with the people in the circle
He stands giving, feeling
With just one touch of a strong right hand
They know of the temple and the king.
Хората извън кръга, понеже са извън праведния живот, правят изключение - те са слепи за духовността.
Избраникът е "отдаден", както на Божествената искра в себе си, така и на неговия народ. Той е също "усещащ", защото духовните му сетива са пробудени, интуицията му е неподвеждаща, понеже е прогледнал за Вечната Истина. За него важи максимата: "Аз съм Пътят, Истината и Животът."; той живее в нея. Избраникът води Божествен живот, като съдейства на другите праведни в кръга също да заживеят в Бога, дори им помага и те на свой ред да достигнат пътя на избраните. Праведните в кръга узнават "за храма и за краля" с помощ от избрания и "едно докосване" на неговата "силна дясна ръка". Причина за това са прозрението и висшите Божествени идеи, достъпни само за мъдреците, благодарение на тяхната разумност като сила в мъжкия принцип на Духа. Светлината в човешкото съзнание също се проявява чрез разумността. А Любовта е нейна съставка, която се придобива посредством мекия принцип и нежността му в женския принцип на любовта и Душата.
Интересно е следното слово от Учителя и последвалото го разсъждение на изследователя Стойчев: "В началото бе окръжността или нулата. Учителя казва:"Нулата е нищо, но същевременно тя е граница на безграничен реален свят, защото и зад нулата има някакъв свят. " "Светът най-напред е започнал от един кръг без център, или Първичната причина е направила едно кръгообразно движение и се е спряла. След време в центъра на този кръг се явила една малка точка. Така че тази сила, след като е определила своите граници, до които ще работи, влиза в центъра, за да образува Вселената." Нищото, нулата се превръща в единица - кръг с точка в центъра... Както Бог е сътворил тази прекрасна Вселена, така и ние трябва да сътворим вътре в себе си една малка прекрасна вселена, за да станем съработници на Бога." (2, с. 27, 28)
Цитираният текст изяснява идеята, че в началото този "един" не е бил избран и се е намирал в светския живот извън кръга, тоест извън Божието Царство, неподвластен на неговите закони заради своята непробуденост. След това избраният започва да се пробужда, да се превръща в духовна същност, което на физическо ниво се проявява чрез стремеж за спазване и вътрешна принадлежност към Вселенските закони. Това го доближава до окръжността и той влиза в нея. В окръжността той се намира в границите на Божествената сила и Сътворението, има стремеж да живее съобразно тях. С приближаването си към центъра на окръжността, избраникът все повече се доближава до Божието Царство. Попадайки в този център, той вече е напълно пробуден, вглъбен в самия себе си, където открива самия Бог. Макрокосмосът на Сътворението съответства на микрокосмоса в човека. Затова мъдреците казват, че човек е миниатюрен образ на Вселената. Следователно, когато Божият избраник попада в центъра на кръга и става праведен, той влиза не само в Божието Царство - Вселената, но той навлиза и навътре в себе си, където се намира неин микрооблик. Така избраникът опознавайки себе си - опознава Бог в себе си, като сила, сътворила Вселената и творяща в нея, като сила сътворила човека и творяща в него. Тогава този "един" избраник се превръща в адепт. Мислите, които току-що споделих намират обобщение в следното съждение на Г. Стойчев: "Кръгът на Паневритмията е вселената на големия космичен Човек, обективната реалност - Вечността. Личният живот на човека се намира във всяка точка от неговата окръжност. Там се проявява субективната реалност." (2, с. 32, 33)
Нека отново да проследим текста "Храмът на Краля", за да изясним детайлно значението на символичните послания в него.
В строфите силни млади мъже от изгряващото слънце дочуха звъна на великата черна камбана / strong young men of the rising sun Heard the tolling of the great black bell, звънът на великата камбана може да свържем с пробудената душа, подготвена за влизане в Божието Царство и служене на Бога. Но защо цветът на камбаната е черен? Според Учението на Херметизма, "черният цвят е цветът на разложението, който се използва в процеса на правене на философския камък. Трябва всичко да се разложи, за да бъде възродено." (3, 21:37)
Отново според Учението на Херметизма и алхимичната наука, философският камък представлява човешкият мозък. Следователно, за да се изгради духовната същност на човека, нужно е неговите стари убеждения, натрупани в светския живот, да се разрушат, за да приеме той живота на просветения духовен човек и да следва пътя на Светлината. Цветът на пробудената душа (камбаната) в началото е черен, защото в разложените стари убеждения се посяват чистите мисли на праведника, за да разцъфтят те един ден в красиви и благородни постъпки. Още, според Словото на Учителя Дънов, черният цвят е цветът на ученика. Тази информация съответства на горното твърдение, защото в пътя на ученика, човек се учи на духовен живот, като излиза от ограничението на старите схващания и светските заблуди, разширява хоризонта на собствения си светоглед. Отдаденият на Бога ученик успешно усвоява дадените му свише житейски задачи, за да може да осъществи собствената си духовна еволюция.
Следва тълкуване на строфите:
Там, в средата на кръга той стои - търсейки, дирейки. /
There in the middle of the circle He stands searching, seeking.
Там, в центъра на кръга, той стои - виждайки, чувствайки. /
There in the middle of the circle He stands seeing, feeling.
До този момент в настоящото есе се позовахме върху тълкувания на слънчевата пиктограма или окръжността с център (фиг. 2), като ползвахме само нейното значение в метода Паневритмия на П. Дънов. Причина за това е, че посланието в текста ни насочва към Славянския календар, съответно към славянската култура и познанието, заложено в нея. Но нека обогатим нашето тълкуване с най-общата закономерност, която е общовалидна за всички учения на духовно познание по цял свят, включително за окултната школа на П. Дънов, тъй като неговото Слово се базира на основните херметически принципи и съблюдава законите на окултната наука.
Най-общото тълкуване на слънчевата пиктограма според всички духовни течения представя окръжността като символ на Сътворението и Вселената, а центъра в тази окръжност - като точка, символизираща Бог. Това общовалидно твърдение не е в противоречие с идеята на Стойчев, че центъра с точка символизира Вселената (2, с. 27, 28), защото точката с център на окръжността символизира умален образ на Вселената, така както човекът е микрообраз, съответен на макрообраза на Вселената.
В средата на кръга, избраникът добива Божествена сила, затова пробудената му духовна същност е в състояние да търси, да дири Истината. Той е способен да я открие, защото пробудените му духовни сетива му помагат да вижда и чувства правилно в абсолютната реалност на духовния свят, да преодолява илюзорните представи на физическия свят.
В центъра на кръга - в точката, Божият избран се е събрал вътре в себе си и се е докоснал до Бог с най-интимните кътчета на душата си. Точката в центъра на окръжността е също символ на смирение. Когато човек е способен да се примири с всичко и всички, защото осъзнава, че обстоятелствата и действията на хората са Божи замисъл, тогава той се смирява и стига най-близо до Бог, съзнава Неговото величие. Смирението е основна християнска добродетел, добиването на която според мен, е ключ за пълно проявление капацитета и способностите на човешката душа. Причината е, че съобразно свещената геометрия точката не е част от никое измерение. Но ако от нея прекараме права или крива линия, или построим фигура, тогава ясно виждаме, че точката се превръща в основа за всички съществуващи измерения (пример: правата линия е двуизмерна, квадратът - триизмерен, кубът - четириизмерен и т. н.) Затова можем да определим точката като пасив с най-голям потенциал за проявление и развитие. Ето защо, всеки обикновен човек, който е успял да стане праведен, по пътя на смирението е достигнал Бог и е заживял в Него. (Повече за свойствата и проявленията на точката, може да прочетете в моето есе "Закон за точката в Божественото единство".)
Преминаваме към следните строфи от песента "Храмът на Краля":
Светлината чака, докато старецът пее:
"Небеса, помогнете ми!" /
Daylight waits while the old man sings:
""Heaven help me!"
Мисля, че значението на скрития смисъл в тях интерпретира "стареца" като разумността, мъдростта в човека. Когато поради разумност, мъдрецът отправи искрена молитва и силен зов за помощ към Бог ("Небеса помогнете ми!"), тогава мракът се разпръсква и всяко зло отстъпва. Думите "Светлината чака..." показват, че тя става видима за човек, когато съзнанието му стане ясно и чисто, мисълта правилна и праведна. Тогава човешкото съзнание просветлява. До този момент светлината съществува, но не се долавя от замъгленото съзнание, затова тя "чака". Когато Светлината се разкрие, човек добива Виделина и Истината става видима за него.
Следователно нужни са специфични условия, за да започне просветляване в човешкото съзнание. Ако светлината се открие по-рано от тези условия, човек се спъва в духовното си развитие, защото всяко нещо трябва да се случва в подходящото за него време. В текста на песента, светлината "чака" най-благоприятния момент, за да разпръсне натрупания в съзнанието мрак. Този момент е неизбежен за всеки у когото се е пробудил стремеж да служи на Божествения план.
Следват строфите:
И тогава сякаш хиляди криле се втурват,
и огряват само един,
и денят току-що е започнал. /
And then like the rush of a thousand wings
It shines upon the one.
And the day had just begun.
Хилядите криле са на ангелите, които Бог праща, за да напътстват "единия", който е избран за светла кауза. Думата "един" не е употребена в смисъл на единствен. Нейното значение е конкретно за текста и се изразява в това, че единици са тези, които са предопределени за Божествени каузи, тоест те са малцина сред множеството хора. Тези единици са достатъчно подготвени за мисионери, адепти или учители на човечеството. Те са способни да напътстват хората и да работят за благото на всички народи.
"И денят току-що е започнал" носи смисъл, че избраникът току-що е напуснал тъмнината. Светлината се е разкрила нему, затова с просветеното си съзнание, той е култивирал своите добродетели, прозрял е праведния път в служба на доброто, нравствените идеали и Божествения промисъл.
Преминаваме към строфите:
И тогава всеки би могъл да разбере от блясъка в очите му,
че отговорът е намерен. /
Then all could see by the shine in his eyes
The answer had been found.
Тези думи поясняват, че когато праведният започне да вижда събитията и нещата със силата на съзнанието си, той преоткрива Вечната Истина и неговите физически очи добиват особен блясък, под въздействието на радостта и влязлата виделина в съзнанието му. Причината е, че Светлината, чрез която се проявява Виделината, е субстанция на духовната реалност. Благодарение на тази субстанция, материята става за нас видима и ясна.
Да разтълкуваме финалния стих на песента:
И само с едно докосване на силната дясна ръка,
те узнаха за храма и за краля. /
With just one touch of a strong right hand
They know of the temple and the king.
Обикновените непросветени хора - народът, са в състояние да възприемат познанието правилно, само ако са умело водени от мъдреци, които чрез силата на своя дух владеят разумното начало в света. На физическо ниво то е заложено от мъжкия принцип в силата на дясната ръка. Затова, когато искаме да посочим или покажем нещо, обикновено използваме дясната си ръка.
На наблюдателния читател едва ли му е убягнало, че по време на целия процес на символично тълкуване значението на "Храмът на Краля", непрекъснато се акцентира върху окръжност с точка в центъра и "един" избран в този център, които някак трябва да съчетаем с идеята за крал и неговия храм.
Да приемем, че окръжността е всичко сътворено в безвремието от Абсолюта и е подчинено на Него - вселени, галактики, планетите, слънцата в тях. В центъра на окръжността - точката, във вечността, Абсолютът се ограничава до Бог. Точката е умален образ и на нашата Вселена. Човекът в центъра с точка също е умален образ на Вселената, в който живее самия Бог. Следователно праведният е Божествен храм, в който пребивава Бог. Ако отнесем този анализ към текста на песента, можем да интерпретираме, че Кралят е Бог или е Божият Син Христос като Негова дясна ръка, поставен отдясно на Бог, за да управлява Небесата и да помага на пробудените души на Земята да напредват. Той върши това чрез примера на Собственото Си Възкресение.
Ако наблегнем повече върху значението на символите в текста на песента и съблюдаваме тайното знание в Учението на Херметизма, като носител на Вечна Истина, то от пиктограмата на Слънцето можем да построим втора пиктограма на квадратна пирамида. (фиг. 7)

image
фиг. 7
пиктограма на квадратна пирамида

Тя съдържа следните елементи:
1. окръжност - символ на всички вселени (включително нашата Вселена), галактики, планети и звезди в тях;
2. квадрат, вписан в окръжността - символ на материята, от която са изградени всички вселени и обектите в тях, включително нашата Вселена;
3. център на окръжността с точка - символизира Бог.
Като сглобим описаните елементи получаваме двуизмерен образ на квадратна пирамида. (фиг. 7)
Логично е да възникнат въпроси: "Къде в текста на песента се споменава квадрат?" или "Откъде се появи този квадрат?" И тук е уловката, защото квадратът не е директно, а косвено предаден чрез хората в кръга, които с физическите си тела въплъщават материята, както и чрез земната материя, върху която се намира окръжността с център в песента. Защо тези неща са скрит образ на квадрата? - Защото сам по себе си квадратът символизира материята.
Обратно с хората в кръга, той стои отдаден и усещащ. /
Back with the people in the circle
He stands giving, feeling.
Възниква пореден въпрос: "Защо храмът да е точно пирамида?" (фиг. 8, 9) - Защото "пирамидите са устройства, които задействат трансмутациите." (3, 40:23) (С 40:23 отбелязвам времето във видеоклипа, за което може да чуете цитирания текст.)

image
фиг. 8
квадратна пирамида,
пирамида на Хеопс


image
фиг. 9
чертеж на квадратна пирамида

А трансмутация е процесът на превръщане обикновения човек с масово съзнание в духовно еволюирал адепт с развито свръхсъзнание, което е основен постулат на алхимичната наука.
Да се върнем към текста на песента. Там "един" избран в центъра на кръга символизира момента на просвещаване и просветяване на адепта, живеещ в Бога (точката на окръжността), пребиваващ в храма (пирамидата) на Сътворението и Вселената като част от него (окръжността). А Кралят, както вече казахме, е Божество - Божият Син Христос с Неговия личен пример за Възкресение.
За да стигна до идеята за квадрат, вписан в окръжност и квадратна пирамида, ми помогна следното интервю с Мария Арабаджиева (книгоиздател, преводач на древни книги): "...пирамидата е квадрат, включен в окръжност, в средата на която има точка. Символът на окръжността е Вселената, точката е Богът. Квадратът е материята, земята, човека. Четирите стени на пирамидата, които се насочват нагоре, в един момент се съединяват с оста, която тръгва от точката - нагоре към Космоса; (четирите стени) са четирите стихии или елементи, от които ние сме изградени - огън, вода, въздух, земя. И когато те се съчетаят с тази ос, създават единен елемент, който го наричат Акаша, етер. Това е Мисълта на Вселената." (3, 40:37)
Отново се връщам към текста "Храмът на Краля", за да го разтълкувам относно твърдението на М. Арабаджиева: избраникът в центъра на окръжността, със своето съзнание, извършва движение по вертикалната ос YO (фиг. 9) на пирамидата, "която тръгва от точката" и се движи "нагоре към Космоса". Да свържем тази особеност на вертикалната ос с мнението на изследователя Г. Стойчев. Той твърди, че в движенията "по вертикалната права линия, трябва да усещаме живата връзка между нашата душа и Бога. Тогава, както казва Учителя, тя може да се превърне в жива линия." (2, с. 28) Ако отнесем цитираното съждение към текста на песента, стигаме до заключение, че оста YO (фиг. 9), която свързва точката на окръжността с Космоса, представлява жива връзка за единия Божи избран с цялото Творение и съответно със законите на Сътворението, валидни и за нашата Вселена. Връзката е жива така, както е жива Мисълта на Вселената, защото неин изразител е висшият вселенски Разум, притежаван от самия Абсолют, ограничен в Бог. Чрез тази жива връзка с Космоса и нейната енергия, Божият избраник получава своето посвещение. Това е също кулминационният момент за лирическия герой в песента, когато всеки може да разбере „от блясъка в очите му”, че „отговорът е намерен”.
Накрая, с риск за малко отклонение от темата, ще си позволя да предам значението, което добива квадратът от второ измерение, когато при движение на плоскостта му в трето измерение се образува геометричната фигура куб. Според Словото на Учителя, човекът е куб (фиг. 10), а разгърнатият куб има форма на разпятие (фиг. 11), отново се позовавам на мисли от Г. Стойчев: "Кубът затваря в себе си пространство, което е вътрешно неосветено. Тялото на човека, което е изградено от тъмната земна материя, не пропуска светлината, затова съвременният човек се чувства като затворен в камера. Учителя казва: "Кубът е място на дълбочината." Това означава, че трябва да се научим да търсим Бога вътре в себе си, в непрогледната тъмнина на нашето несъзнаващо обективната действителност "аз". (2, с. 29)

image
фиг. 10
куб

image
фиг. 11
разгърнат куб

Обстойно проследихме виждания, които красноречиво обясняват, защо избраникът застава в центъра на окръжността, а не някъде другаде. В центъра на окръжността, той е смирен в състояние на точка и открива Бог навътре в себе си. Според мен, този избраник, като единствен посветен на Бога сред множество хора, е символ на адепт, владеещ "съзнанието си и околното", но има "морала да работи за Добро" и е способен да променя "много неща". (3, 41:30)
В заключение, за да подчертая, че изборът на храм с форма на пирамида в песента, е правилен и съдържа дълбок философски замисъл, използвам цитати на Елеазар Хараш (писател езотерик) в неговата окултна лекция "Египет - Древното Царство на Бялото братство" (4):
"Пирамидите са част от цивилизацията на Боговете. Те се разкриват само на расата на боговете и същевременно те казват и напомнят, че и ние сме богове. И в Библията точно това е казано: "Богове сте..." Тези, които са повярвали, че са хора, духът им е паднал и е станал човек." (4, 07:35)
"Пирамидите са слезли от Безвремието, от Вечността. Те са пазители на древна наука. Върхът на пирамидата означава, че има един-единствен Бог. Няма друг двигател във всички светове освен Този Връх. Той движи всичко. И Библията казва: "Бог е Цар Велик над всички богове." В Исая се казва: "Има ли Бог освен Мене?" Това е все този връх на пирамидата. "Бог е пирамидата, Бог е върхът, но не всеки има душа, с която да се придвижва към Истината" - казва Древният Тот... За Бога е казано: "Ти си върхът, който стои там от милиарди години." (10:22)
"Пирамидите не са място в света. Те са поставени в света, но те са място във Вечността и идея на Безкрая." (11:30)

image
фиг.12
Връзка на Египетските пирамиди с Космоса

"В Древния Египет, пирамидите са се смятали за храмове на боговете и място за тези хора, които са искали да се завърнат в своето богоподобие - изначалното състояние. (18:14)
"Първите царе на Египет са били нетери - богове." (18:50)

Послеслов:

image
фиг. 13
група Рейнбоу

В желанието ми „да съчетая приятното с полезното”, като разтълкувам значението на любима за мен песен, отново се сблъсквам с текст, който на пръв поглед е типична част от светското изкуство. Обаче разгледана подробно, тази светска творба се оказва силно послание, създадено на базата на мощни символи, с които се борави в духовното познание и доктрините на тайните учения. Това ми се случва за втори път с представителите на рок група Дийп Пърпъл (Deep Purple) и нейните производни - Рейнбоу (Rainbow), Уайт Снейк (White Snake) и т. н. Затова се убеждавам, че музикантите от тези формации не са случайни хора. За мен те са посветени в тайното знание, защото умеят в дълбочина да боравят с неговата информация. Те майсторски го прилагат в творбите си, така че то да може да бъде изслушано от всички почитатели, дори да озадачи цялата публика, но да бъде достъпно само за слушатели, които имат развито свръхсъзнание. Често познанието в творчеството на Дийп Пърпъл не се предава пряко или между редовете на стиховете, а трябва да се търси в скрит замисъл на закодирани символи и тяхното специфично значение в мистиката и окултната наука. Ето защо, когато анализирам песните на тази група имам усещането, че откривам текст отвъд текста и послание отвъд посланието.


Използвани източници:

1. „Ето какво ви очаква в годината на Крадливата лисица според славянския календар”, статия, сайт БЛИЦ - Новини от България и света
https://www.blitz.bg/layfstayl/eto-kakvo-vi-ochakva-v-godinata-na-kradlivata-lisitsa-spored-slavyanskiya-kalendar_news498424.html

2. Стойчев, Г., Паневритмията. Мъдрост. Философия. Откровение, Бяло Братство, С., 2007
image

3. Арабаджиева, М., Маговете – върховните непознати, интервю на Ива Сапунджиева, You Tube
https://www.youtube.com/watch?v=zN0cC7N0AiY

4. Хараш, Ел., Египет - Древното Царство на Бялото братство, лекция, You Tube
https://www.youtube.com/watch?v=y5r0zvivSjM








Гласувай:
3



1. bezistena - Адмирации и поклон за прекрасната импресийна езотерична интерпретация!
27.10.2017 16:53
Браво, Катя!
Христоматиен трактат и висше просветителско ниво преди постамента, на който е Истината!
Благословена си и Боговдъхновена Посветена!

цитирай
2. vedra79sineva - Благодаря Ви за хубавите думи, b...
28.10.2017 10:39
Благодаря Ви за хубавите думи, bezistena!
цитирай
3. bezistena - Поздрави и за прекрасния музикален ...
28.10.2017 13:53
Поздрави и за прекрасния музикален фон и съпровод!
Продължаваме заедно, Катя, към Истината!

ИСТИНА=ИС ТИНА=ИС ТИАН= Иса и Диана

цитирай
4. vedra79sineva - И аз ти благодаря за помощта за този ...
30.10.2017 12:47
И аз ти благодаря за помощта за този фон, Иван!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vedra79sineva
Категория: Други
Прочетен: 237805
Постинги: 256
Коментари: 51
Гласове: 498
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031