Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2020 21:48 - Растежът в САЩ се върна до нивото от времето на Обама
Автор: anonymous285 Категория: Новини   
Прочетен: 186 Коментари: 0 Гласове:
2



  Растежът в САЩ се върна до нивото от времето на Обама

https://www.investor.bg/analizi/91/a/rastejyt-v-sasht-se-vyrna-do-nivoto-ot-vremeto-na-obama-297810/

Положителният ефект от дерегулацията и по-ниските данъци на Тръмп се компенсира от търговските му войни
 
image

 

Тръмп сам си е виновен, че не задържа ускорения от самия него ръст на БВП. Снимка: Bloomberg.

 

 

Президентът Тръмп обеща да вдигне ръста на икономиката над тренда от 2% по времето на Обама и за известно време данъчната реформа и дерегулацията свършиха работа. Само че неговите търговски и митнически набези подкопаха бизнес инвестициите и световната промишленост, като икономиката вече се връща към нивата на растеж от 2%. Това не е близо до рецесия, но е разочароващо като загубена възможност, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА Доказателствата за вредата от митата на Тръмп се трупат   Манучин не може да обещае, че с подписването на втора фаза ще паднат всички мита   САЩ не спечелиха от търговската война с Китай   Търговската сделка между САЩ и Китай - взаимно примирие   Китай осъзна реалността в търговския спор със САЩ Това е важната новина от последния доклад, според който американската икономика е нараснала през четвъртото тримесечие на 2019 г. с 2,1% годишен темп - трето тримесечие подред с ръст от 2% или 2,1%. Силното първо тримесечие тласна растежа за 2019 г. до 2,3%, но това е под постигнатите 2,9% през 2018 г. и под петте тримесечия от средата на 2017 г. до средата на 2018 г., когато капиталовите инвестиции скочиха и икономиката растеше с над 3%.

 

Какво се случи? Тръмп обвинява Федералния резерв, и анализатори предупредиха в края на 2018 г. за несигурността вследствие повишаването на лихвените проценти и съкращаването покупките на облигации от централната банка. Фед бързо поправи тази грешка и неговата политика не е затегната през последните няколко месеца.

Голямата промяна в политиката беше търговията. Данъчната реформа бе прокарана през декември 2017 г. и Тръмп започна търговската си офанзива през първото тримесечие на 2018 г. с мита за соларни панели и перални машини, последвани от такива за стоманата и алуминия, дрънкането на оръжие във връзка с изтеглянето на САЩ от NAFTA, после митата върху автомобилите, а след това и митническата война с Китай.

Цената на загубения растеж е видна в икономическите данни за 2019 г. Ръстът на бизнес инвестициите, който последва данъчната реформа, постепенно избледня с разпространението на несигурността относно търговската политика. Фирмите ограничиха инвестициите, тъй като не могат да бъдат сигурни във веригите за доставка или разходите за компоненти. Глобалната промишленост понесе удар, тъй като растежът на Китай се забави, което засегна Европа.

Това повлия на САЩ през 2019 г., след като ръстът на частните инвестиции спадна до 1,8% за годината от 5,1% през 2018 г. Вече три тримесечия частните инвестиции отнемат от растежа на БВП, в това число 1,08 процентни пункта за четвъртото тримесечие, въпреки съживяването в жилищния сектор.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА Един по-различен поглед към митата на Тръмп   Търговското примирие между Вашингтон и Пекин вреди на други държави   Митата на Тръмп вредят на американската промишленост   Първата фаза на търговската сделка между САЩ и Китай е само временно примирие Износът не допринесе с нищо за растежа на БВП през 2019 г., като традиционната сила на САЩ в износа на услуги даже отне 0,02%. Протекционистите ще посочат, че през 2019 г. вносът също нараства по-бавно, като по този начин допринася за растежа, тъй като се приспада от БВП. Забавянето на вноса е знак за по-бавен търговски и икономически растеж, а не за възраждане на промишлеността в САЩ, която остава в криза.

 

Добрата новина е, че икономическият стимул в резултат на дерегулацията и по-ниските данъци успява да компенсира част от цената на търговските търкания. Силният пазар на труда и мощният американски потребител поддържат икономиката да расте. Личното потребление нарасна по-бавно през четвъртото тримесечие, но все пак допринесе с 1,2 пункта за ръста на БВП от 2,1%.

Има признаци, че растежът може да се ускори през 2020 г. Запасите отнеха 1,09 пункта от ръста на БВП през четвъртото тримесечие и трябва да се възстановят в следващите тримесечия. Молбите за помощи при безработица продължават да намаляват, което говори за още по-силен трудов пазар. Федералният резерв води приспособима политика въпреки скромното увеличение на лихвата по свръхрезервите с цел да се поддържа ставката по федералните фоднове по-близо до средата на определения от него диапазон между 1,50% и 1,75%.

Най-добрата новина е паузата в митническите войни. Примирието на Тръмп с Китай ще помогне, а преработеното търговско споразумение NAFTA трябва да намали несигурността относно северноамериканските вериги за доставки. Най-големият риск за растежa може би са президентските избори и възможността за ляв демократичен кандидат. Доверието на потребителите в икономиката се усилва, което ще помогне на Тръмп. Урокът от 2019 г. обаче е колко по-силен можеше да е растежът, ако не бяха търговските битки.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Миглена Иванова



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anonymous285
Категория: Новини
Прочетен: 2479711
Постинги: 8264
Коментари: 277
Гласове: 1011
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031