Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2014 13:30 - Предизборни листи с дъх на „Тройной“
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1149 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ИВАН БЕДРОВ, ClubZ

Някой е взел списъка с водачите на листи на БСП от миналата година, задраскал е имената, които физически няма как да присъстват, и е казал „Готово!“ 

Погледнете двата списъка и ще видите, че на практика липсват само Пламен Орешарски, семейство Станишеви и приятели, един назначен за посланик, един подлъган, че ще стане евродепутат, една избрана за евродепутат, както и един човек, отишъл си преждевременно от този свят. Останалите пак са същите и пак са тук.

Чакайте, ами това е отборът от тройната коалиция!

Правилно забелязвате. Михаил Миков, Мая Манолова, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Антон Кутев, Димитър Дъбов, Георги Божинов, Янаки Стоилов и Стефан Данаилов са ядрото на БСП още от тогава. Че и отпреди. Как тогава ви звучат заявките, че е крайно време БСП да завие наляво и да се отърси от влиянието на ДПС? Обещават го точно тези, които въведоха плоския данък и които поднесоха БСП на Ахмед Доган.

За да е споменът от тройната коалиция още по-ароматен, този път водачески места са получили и зам.-министрите от кабинета на Станишев Чавдар Георгиев и Светла Бъчварова. Единият беше в Министерството на околната среда и водите, другата – в земеделието и горите. 

Да, правилно си спомнихте – тройната коалиция остана в историята със серия наказателни процедури за околната среда и със скандални замени на земеделски земи и гори. Нарочно да бяха търсили такъв символ на приемствеността, нямаше да го открият.

Тройна или „Тройной“ коалиция?

Алтернативата за българско възраждане (АБВ) предлага „алтернатива“ за левите избиратели. Ако не им стига толкова тройна коалиция, има и още – бившите министри Румен Петков и Ивайло Калфин са на първа линия. Но по-силният аромат всъщност е от изток. Три неща водят натам - кои са наградените, кои са наказаните, какво говорят. 

На две от малкото освободени места за водачи на листи на БСП се появиха Таско Ерменков и Явор Куюмджиев. И двамата бяха част от управлението на тройната коалиция – единият като зам.-министър на икономиката, а другият като шеф на Агенцията за енергийна ефективност. 

По-късно поведоха кампанията за референдума за АЕЦ „Белене“ и протестите срещу ЕРП-тата. Истинската им звезда обаче изгря с внасянето в парламента на скандалната поправка „Газпром“.

А кой е наказан ли? Кристиан Вигенин преживя бунтовете в БСП срещу това, че като външен министър си позволи да изрече в Киев позицията на Европейския съюз и да поядоса Москва. А такива неща в БСП изглежда все по-трудно ще минават.

В последните си дни правителството с мандат на БСП направи всичко възможно да превърне проекта „Южен поток“ в необратим. Това е първи приоритет и за конкурентите им вляво АБВ, които дори обвиняват бившите си съпартийци в забавяне на проекта и в отказ от АЕЦ „Белене“.

И малко родни аромати

За да стане още по-ясно, че посоките са на изток и назад, сред водачите на листи на БСП и АБВ има още няколко брошки. Секретен сътрудник Економов на Първо главно управление на Държавна сигурност (Румен Гечев) и щатният военен разузнавач Таско Ерменков са начело в Плевен и Сливен. 

Бившият управител на офис на СИК в Шумен Иван Иванов е получил честта да оглави листата в града. Преди година този факт бе достатъчен за Пламен Орешарски, за да отмени назначението му за зам.-министър на вътрешните работи само час след като го подписа. 

Днес историята със СИК вече не пречи. Неговият съгражданин от Шумен Димитър Дъбов е изпратен в Пловдив-област, където ще се състезава с ген. Валентин Петров от АБВ. Първият бе припознат от колегите си като Дъбката, който се споменаваше в едни СРС-та за контакти между власт и разследвани лица, а пък другият присъстваше направо с името си. 

Не се разбра точно кой е крив и кой е прав, остана само историческата реплика на тогавашния им шеф по партийна и по МВР линия Румен Петков за Куйович, Муйович и Уйович.

Хайде, поливайте с „Тройной“, че...

ИВАН БЕДРОВ, ClubZ




Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3625305
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031