Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2018 23:33 - На кого пречи Северен поток-2?
Автор: megavselena Категория: Политика   
Прочетен: 545 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 20.08.2018 23:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В САЩ за пореден път звучаха заплахи за санкции пторив копаниите, участващи в реализацията на "Северен поток - 2" На фона на тези заплахи руската страна отново подчерта, че проектът е изключително комерсиален и представлява икономическа изгода за цяла Европа. Напоследък на Запад се чуват гласове, според които този поток носи известен политически риск със себе си. Агенция ТАСС обяснява на кого не изгоден руския газопровод и защо.


image

"Северен поток 2" е разширение на действащия с момента "Северен поток" свързващ Русия с Германия по дъното на Балтийско море и заобикалящ транзитните държави Украйна, Белорусия и Полша, както и други източноевропейски и балтийски страни.

Тръпопроводът като цяло повтаря маршрута на "Северен поток" и преминава основно през икономически зони и териториални води на пет страни : Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Дължината му е повече от 1200 км, а пропусквателна способност - 55 милиарда куб. метра газ в година. Като краен срок за построяването му е посочено края на 2019г.

Капиталовите разходи на СП-2 се оценяват на 8 млрд. евро, общата стойност на проекта заедно с проектното финансиране - 9,9 млрд. евро.

Каква е изгодата от СП-2?

Този поток ще позволи да се продава газ в Европа, избягвайки транзитни страни. Това изключва политическите рискове при доставката на горивото на потребителите и същевременно прави газта 1,5 пъти по-евтин. Европейските потребители на СП-2 ще могат да спестят не по-малко от 7,9 млрд. евро, според генералния директор на "Газпрм" Елене Бурмистрова. " А ако глобалното търсене се увеличи, то тази цифра може да се увеличи до 24,4 млрд.евро" - каза тя - и Газпром може да спести около 1 млрд. долара за година, в сравнение с транзита през Украйна.

Чрез изграждането на „Северен поток-2” Русия ще цели да сложи край на проблемните си отношения с Украйна в доставките на природен газ. След събитията от 2014 г. и последвалата война в Донбас, доверието между Киев и Москва е достигнало дъното. Русия ще се опита на всяка цена да заобиколи транзита през Украйна и да работи директно с по-надеждните за нея европейски партньори. „Северен поток-2” обаче буди сериозни притеснения у Киев, защото ако той бъде изграден, тръбата през Украйна ще загуби своето значение – както политическо, така и икономическо. Не трябва да се забравя фактът, че украинската държава реализира сериозни постъпления от транзитни такси - около 10% от целия бюджет на страната. Към момента 50% от руския газ за Европа минава през Украйна. При евентуално спиране или ограничаване на транзита на руски газ страната ще изгуби 2 млрд. долара, а инвестициите в украинската газопреносна инфраструктура ще бъдат поставени под въпрос.

Изгодата за Германия е както финансова, така и стратегическа. От една страна, проектът обезпечава германците с по-евтин руски газ, а от друга - прави Берлин главен европейски разпределител на газ.
image
 

Кой е против проекта СП-2?

От петте страни, които са длъжни да одобрят СП-2, своето съгласие са дали вече Германия, Финладния, Швеция и Русия. Дания остава последната страна, която все още не е взела окончателно решение. По-рано в Копенхаген заявяваха за възможно блокиране или значително отлагане  на реализацията на проекта.

Против реализацията на проекта са редица страни, заинтересувани от продължението на транзита на руски газ през техните територии, на първо място Украйна и  Полша. Те са поддържани от Чехия, Естония, Унгария, Латвия, СЛовакия, Румъния, Литва и Хърватия. Те смятат, че СП-2 може да доведе до "определени рискове за енергийната безопасност в Централна и Източна Европа".

Какви са претенциите на европейците?

Европейската комисия е убедена, че строителството на СП-2 не отговаря на целите на Евросъюза и не съответства на положението на Третия енергопакет на ЕС. Европейците смятат, че е необходимо да се усили безопаснотта на доставката при конкурентноспособен пазар, а също така и да се обезпечи диверсификацията на източниците на гориво. Според тях СП-2 само ще засили зависимостта на ЕС от руския газ.
В поправката на газовата директива на ЕС е посочено, че Европа не се нуждае от СП-2, защото бъдещото потребление на синьото гориво ще намалява. Заедно с вече изградената инфраструктура за внасяне на газ и ръста на конкурентноспособността прави безсмислено строителството на нов газопровод.

 

Може ли Дания да блокира СП-2?

Преди премиерът на Дания Ларс Размунсен заяви, че страната може да приеме закон, който да позволи юридически да се блокира или отложи реализацията на проекта. През ноември 2017, датския парламент одобри закон, разрешаващ Министерството на външните работи да разглежда целесъобразността на поставката на тръбопроводи в датски териториални води, изхождайки от съображения за национална безопасност и външната политика на страната.
 

Въпреки това при случай на отказ на Дания за газпровода, неговата реализация може да продължи през икномически зони заобикалящи датските териториални води. Алтернативният маршрут ще премине на северозапад от датския остров Борнхолм и ще е на 36км  встрани от пъвоначалното проектиране. Според Газпром така Дания не ще може да блокира проекта, макар компанията да е уверена, че последната ще се съгласи до края на 2019 година.

"За датчаните това е въпрос на вътрешната политика, Те трябва да разберат, че СП-2 ще има независимо дали искат или не. Най-лошият вариант е маршрутът да се измени малко и ще заобиколи страната. Това изменение няма да  струва много" - заявил представителя на Русия в ЕС ВЛадимир Чижов.

Каква е позицията на Русия?

Русия нееднократно заявява, че СП-2 е чисто икономически проект, лишен от каквито и да било политически мотиви. За това е необходимо да се вземат всички мерки, за да се обезопаси от възможни неконкуретни и незаконни атаки от трети страни" - заяви прессекретаря на РФ Димитрий Пескоя, след срещата на Владимир Путин с Ангела Меркел.

Реализацията на СП-2 не отхвърля възможността за продължение на ранзит на газ през територията на Украйна, уточни Владимир Путин. "Главното е, украинския транзит да съответства на икономическите потребности"

Според руското ръководтсво и експерти, политизирането на проекта са заинтересовани на първо място САЩ, които оказват силен натиск на Европа и подкрепят настроенията против СП-2.
източник https://a-specto.bg/uploads/__sized__/images/eyeem-11789325_MV2sWDm-crop-c0-49__0-32-750x400-70.jpg
image

Какво общо има САЩ тук?

Поради редица геостратегически съображения САЩ открито се бявява против СП-2 и предприема активни действия, с цел блокиране на проекта. Много експерти смятат, че САЩ се опитват да "пробутат" доставката на собствен втечнен газ на европейския пазар, който обаче е значително по-ксъп от руския газ.

Главният секретар на САЩ Макъл Помпей смята, че този проект прави "Европа зависима от руската енергетика", и Москва може да използва това като средство за натиск върху ЕС. Самият президент Тръмп настоява, Германия да се откаже от СП-2, той даже нарече Берлин заложник на Москва. Сергей Лавров нарече позицията на САЩ по СП-2 чисто идеологическа, нямаща никакъв иконимически характер.

Как САЩ възнамеряват да противостоят на СП-2?

През август 2017 президентът Тръмп подписа закон за "противодействие на противниците на Америка чрез санкции" (CAATSA), според който се планират ижесточени санкции против РФ, Иран и КНДР и предотвратява сключването на контракти на американски и чужди компании с руски предприятия и ведомства от сектор "отбрана и разузнаване"

Преди това американски сенатор предложил законопроект, за санкции против инвеститори в руски проекти за експорт на енергоносители, в това число и газопровод СП-2. Този законопроект включва и мерки за поощрение на експорта на природен газ от САЩ. Авторът посочва, че неговата цел е "да помогне на съюзниците от НАТО да избегнат политическо принуждаване от страна на Русия." Американските медии прогнозираха за скорошни санкции против компаниите, участващи в реализацията на СП-2.
Източник : http://tass.ru/ekonomika
Възниква въпроса - на кого пречеше Южен Поток?
image

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: megavselena
Категория: Хоби
Прочетен: 141835
Постинги: 89
Коментари: 59
Гласове: 183
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930