Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2013 19:39 - Кушии и простотии по Тодоровден! Българският синдром.
Автор: danailvdimitrov Категория: Забавление   
Прочетен: 1208 Коментари: 0 Гласове:
-1

Последна промяна: 28.04.2013 00:10


 Традиционно на Тодоровден у нас се правят кушии и панаири с кебапчета, продават се шарени дрънкулки, а в околовръст се мотаят плюещи семки зяпачи  и конна полиция.

У нашият народ езическите обичай битуват изначално и повсеместно омесени в едно тесто с християнските празници. Това винаги е било наша черта и наш срам, който като мазно лепкаво петно все не можем да изтрием от лицето си. Тази особенна чалга култура на духа се родее с циганията която ни залива от години и бавно се превръща в наша втора природа.

Мутацията ни или по-скоро деградацията ни като народ, намират израз в кукеризмите, циркаджийското  настроение по време на пости или политикантстването ни по време на криза. Публичните крамоли в медийното пространство, деленето, карбите и плюенето на едни  партии срещу други и дори на една група демонстранти срещу друга (които уж били против партийната система), все повече ни уподобява на голяма циганска фамилия !  

Всъщност какво честваме на Тодоровден? Това е паметта на св.вкмч.Теодор Тирон, хвърлен в огъня по време на гоненията на християни от император Максимиан. Той бил млад войн от римската армия (Тирон означава новобранец) който не само не желаел да принася дарове на езическите Богове но и в силната си ревност по Единния и Истинен Бог разрушил храм на Артемида, като натрошил нейния езически златен идол а парчетата от него раздал на бедни.

С други думи той самият е бил най-ревностен борец против езичеството и неговите "кушии". Същото ще видим и при св.влмч.Трифон (който говорил срещу Дионисиевите вакханалий и тридневни опивания с вино,а не зарязвал лозя), или при св.Йоан Кръстител-изобличител на разврата на цар Ирод (а не се е търкалял по росни поляни на Еньовден като нашите "самодиви"и не е прескачал бесовски огньове).


Интересно е и второ дело на св.Теодор. То се случило 50 години след смъртта му когато император Юлиян Отстъпник заповядал в първата седмица на Великият пост ( когато се спазва СТРОГ пост ), да се осквернят всички храни на пазара като се напръскат с идолска кръв. Тогава св.влмч.Теодор Тирон се явил на сън на Константинополския патриарх Евдоксий (въпреки че бил полуарианин ) и му съобщил да приготвят коливо (жито с мед) и по този начин да се опазят християните от осквернение.

В наше време е трудно да се опазим от заливащото ни повсеместно езичество и светска пошлост. Дори и самолетите ръсят от небето зараза (виж аерозолната война
http://arih.blog.bg/drugi/2013/03/16/kak-ni-unishtojavat-i.1064684 ), да не говорим за вездесъщото ГМО което е във храната ни всеки ден!

Пък и днес като, че ли св. Теодор не се явява на Константинополския патриарх (Вартоломей) понеже той не е просто полу-арианин а цял целеничък масон-икуменист.

Останала ни е една единствена надежда- нашите деца които носят неговото славно име Теодор,Теодора,Божидар,Божидара, Богдан, Богдана и др. да последват и неговия славен пример и да измият срама от лицата ни.

Честит имен ден деца на България!





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: danailvdimitrov
Категория: Забавление
Прочетен: 661935
Постинги: 302
Коментари: 397
Гласове: 1297
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930