Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2015 22:09 - Защо днес не е Бъдни вечер а утре не е Рождество Христово?
Автор: danailvdimitrov Категория: Забавление   
Прочетен: 1683 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 28.12.2015 21:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Защото на този ден католици и протестанти празнуват по променения от папа Григории календар.

Езичниците пък честват Коледа на техния "бог" Колад или Колен или Колад Кришна.

За целият Православен свят fобаче днес е 11 Декември (т.е. 24 Дек. по нов стил) и се чества Св.Даниил Стълпник- стълб на православието и крепител на вярата.

По телевизийте цял ден ще говорят безсмислици * за "еленчетата на дядо ти Коледа" и какво бил казал "папата" * * и колко "тиха и свята " е Коледата по шопинг центровете и пазарищата на мега градовете. 

Но ние следва да пребиваваме в смирение и молитва. Все още сме малко след средата на Рождественския пост и до 7 Януари (т.е 25 Дек. по църк.календар) има още време. Трябва да се пазим от светската "лудост" и "Кока -кола" християнството, бесовщината по улици и площади и от човешката разюзданост. Те раззяждат душата като киселина.

Тези които ще взимат причастие на Рождество Христово трябва да имат предвид че в последната седмица се спазва "строг пост" -без елей (олио) и вино. 

Господ ни подсказва, че се държим неадекватно като "празнуваме" заедно с еретици католици и езичници, дори с необичайно топлото време и безводие в този период. То е в унисон с оскъдяване на вярата и благочестието които са белите като сняг добродетели покриващи човешките немощи и несъвършенство. Те лисват както сред хората така и в природата.  А разпалените страсти и похоти са онези високи температури които носят зарази и болести на нерадивите и безотговорните за своите постъпки. Те прилягат именно на нечистите по дух и тяло прегръщащи каквито им попаднат ценности стига да носят разтление и разпуснатост.

Нека се помолим на високите Божи угодници и светилници - Св.Даниил Стълпник и Св. Спиридон Чудотворец (паметта му честваме утре 25 Дек.) да ни дадат сили в противоборството със света и козните на бесовския княз.

image  image Преп. Симеон Стълпник и Даниил Стълпник.  Руска икона от ср. на XVI в




* една от тези нелепости е твърдението ,че това е най-светлия християнски празник, сякаш има тъмни, светли и по-светли празници. За всеки православен християнин е добре понятно че Празник на празниците е Великден! На Рождество се отбелязва Боговъплъщението на Господ който е исконен, безвечен, безконечен и вечносъществуващ и по тази причина няма "рожден ден". Затова в нашата традиция този празник не е водещ. За протестантската му и католическа кощенствена комерсиализация пък да не говорим. Той е тих, кротък и смирен какъвто е и нашия Бог Иисус Христос.

** Непрекъснатото повтаряне на това какво казал папата ми напомня за това, че тези които ги галят папи по главата ги наричат "папагали". 



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: danailvdimitrov
Категория: Забавление
Прочетен: 662671
Постинги: 302
Коментари: 397
Гласове: 1297
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930