Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2016 12:27 - Пътят на влъхвите (6 Януари- Бъдни вечер)
Автор: danailvdimitrov Категория: Забавление   
Прочетен: 1601 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 06.01.2016 13:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Идва Бъдни вечер !

Чакат го с нетърпение всички  православни по света. Чакат да се „роди в плът” Предвечния Бог, Вечносъществуващия , Този с Когото идва надеждата, вярата и любовта.

На вън е спокойно, почти няма движение, не гърмят пиратки – тихо е !

Тишината е необходима за да се примирим с Бога!

Понеже ние сме неговите влъхви, а Той нас чака за да Му принесем нашите дарове- смирение, търпение и покаяние. Те са нашето злато, ливан и смирна.С тях сме пътували дълго и изнурително през сухите земи на поста и молитвата, изгазвали сме с мъка затлачените блата на светското си пристрастие  и човешко изкушение за да ги донесем неповредени и чисти, в нозете на Богопомазания младенец, всеки от своята далечна страна.

По пътя си срещаме кукери и самодиви, облечени в кожи на одрани животни.Те честват своя езически идол Коледа или още цар Колад –Кришна с буйни и шумни пиршества, пеят ритмични и опияняващи мантри като сами наричат дните на своето безумство- „мръсните дни” . Воплите им огласят света:„Ой Коладе Ладе, Ой Коладе Ладе...” зовят те из дъното на езическите си души божествата Колад -на малкото слънце и Лада - на омайната плътска любов.След тях попадаме в окото на вихрената вакханалията от захаросани Санта Клаус-и или по-точно Сатан Клаус-и които призоват всеки срещнат към содомски разврат и които разпалват с реклами от всеки ъгъл френетичната ни мания за покупки само и само за да задоволим страстта си и за да ни накарат да поднесем „купените”, наместо придобитите с труд от нас подаръци не на Христа а ...на самите себе си!

Тук е и цар Ирод, който ни обещава да се поклоним заедно на Младенеца, само че на някаква си негова дата, заедно с вярната му свита от еретици- католици и еретици-протестанти. Те също го „почитали” като нас, но виждаш ли, „нямали” пътеводната звезда на Православието и не знаеели как да Го намерят. След него е ред и на сурвакарите с техните окултни заклинания за  берекет и късмет обещани от древния им бог Сурва или Сива (Шива), докато накрая атеистичните тълпи от светски хора окончателно ще ни залеят с фойерверки и гърмежи по случай тяхната Нова Година,сякаш започват не нова година ,а  някакъв нов военен конфликт.   

Най- сетне е тихо! Човешките страсти се потушиха от бесовска умора.

На прага на нашата врата стои премръзнало в студа мръсно и опърпано циганче и чака да му дадем някоя пара! То е нашата съвест, която Бог ни праща, за да я видим такава каквато е. Нека не я караме да чака дълго на прага на нашето безверие, нека й дадем нашата скромна милостиня! След това, като едни съвремени влъхви, можем да се върнем отново в страните си.

Идва Рождество Христово!

 

 Величаем Тя, Живодавче Христе,

Нас ради ныне плотию Рождшагося

От Безневестныя и Пречистыя Девы Марии...

 

 image

 

Даровете на влъхвите са една от малкото реликви, свързани със земния живот на Христос, и едва ли не единствената с Рождеството Му. От Евангелието е известно, че, научили за Раждането на Богомладенеца, източни мъдреци – влъхви – преподнесли на Дева Мария като подарък за Новородения злато, тамян и смирна. Всеки дар е символ: златото е подарено на Христос като на цар, тамянът – като на Бог, смирната – като на човек за погребение. Златото се е запазило до наши дни във вид на 28 квадратни и триъгълни плочки с размер 5 на 7 сантиметра с фин орнамент, а тамянът и смирната – във вид на 70 тъмни топчета, напомнящи маслини

   

 Съгласно манастирското предание, Пресвета Богородица цял живот е пазила тези дарове. А след това заедно с други свещени реликви ги е предала на две деви. В края на 4 век император Аркадий научил за тези реликви и ги пренесъл от Ерусалим в Константинопол, където те дълго врем били пазени в храма „Света София”.

 Едва в края на 15 век светините се оказали на Атон. След превземането на Константинопол от турския султан Мохамед Втори, неговата мащеха решила да ги предаде на манастира „Свети Павел”.


https://www.facebook.com/photo.php?fbid=575143912575851&set=a.247064222050490.57330.100002407419987&type=1&theater

http://foma.ru/poklonitsya-daram-volxvov-v-moskve-mozhno-budet-nachinaya-s-7-yanvarya-2014-goda.html

 




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: danailvdimitrov
Категория: Забавление
Прочетен: 658976
Постинги: 302
Коментари: 397
Гласове: 1297
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031