Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2018 19:18 - Прав ли беше Путин за Южен Поток и успя ли Македония да се „застреля в крака” само с един референдум в цевта?
Автор: danailvdimitrov Категория: Забавление   
Прочетен: 2384 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 10.10.2018 19:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                     image
                                    image


 Не много отдавна в Македония се състоя референдум,  а Владимир Путин отправи предупреждение към ЕС да не повтарят грешката на България с Южен Поток.

Първото събитие почти сигурно прекъсна всяка възможност на Македония за членство в ЕС, а второто напомни как навремето България направи същото като сама прекъсна всяка възможност за Южен Поток. Така тогава тя на практика подари енергийната си инициатива за целия регион на Турция, както сега Македония подари своята набрана инерция за членства в ЕС на ...Албания.

Двете събития си приличат само по това, че след тях е невъзможно да има връщане назад!

На пръв поглед разбира се е изглежда Путин бе прав като каза, че нашите политици не са устояли на натиска отвън и сами са провалили Южен Поток. Той обаче е прав само на 60-70%.

Да вярно е че не устояхме на натиска на Ноланд, Маккейн и Х.Клинтън, но нима можем да кажем че Германия устоя на същия този натиск за Северен Поток 2? Не разбира се

 Как тогава се очаква ние да успеем и то по времето на още по свирепа американска администрация от днешната. Путин сам трябваше да си осигури европейската подкрепа за своя проект,  и то на сериозни играчи, било Италия, било Германия или дори на целия ЕС,.а не да разчита на България за това. Ние не сме някакъв индустриален колос че да можем да си позволим изолация и санкции от САЩ.


ДОКЪДЕ Е БЪЛГАРСКИЯ ИНТЕРЕС В ЮЖЕН ПОТОК?


Всъщност нашият национален интерес се „покрива” с този на Южен Поток САМО ЧАСТИЧНО?

В него ние играем (за пореден път) ролята на наивен посредник-полуидиот който си предоставя орязаната и без друго територия за всякакви чужди нужди- кой да си пуска през нея газопроводи, кой да си строи военни бази, кой да си изхвърля  като на бунище старите коли и застоялите си ГМО храни, кой да си снима треторазрядните екшън филми...и т.н.-

Не благодарим!

България не е транзитна територия.

Или имаме общ бизнес, ще рече че имаме дялово участие в добива на газ или нямаме общ интерес.

Т.е с когото и да е било би трябвало да участваме в общи проекти САМО като „партньори” а не като „портиери” които отварят и затварят вратата след него и му носят куфарите!.

Или с други думи ЗАЕДНО разработваме дадено газово находище и делим процентно нашето участие т.е притежаваме да речем 10-15% от крайния продукт, за което изграждаме инфраструктура на своя територия, поемаме гаранции, рискове и т.н или продължаваме да си живеем тихо и спокойно както си знаем отпреди съответния „велик проект”.

Нашият консуматорски капацитет е толкова малък че бихме могли да компенсираме „миниятюрните си национални нужди” с няколко вида алтернативни източници. Ние не сме все пак Германия,Франция или Великобритания и колкото и да е странно в това е нашето предимство! Просто нуждите ни са малки. Колко му трябва на човек- един Кауфланд, пет велоалеи, сръбска скара и няколко МОЛ-а за разкош.

Дори създаването на „енергиен хъб” не изпълва докрай националния ни интерес, защото пак оставаме просто транзитна зона макар и ключова. Все пак и той е по-добър вариант от някаква си тръба пък било тя и Южен поток.

Защото между нея и Северен поток 2 има основна разлика. Северен поток2 изцяло отива за нуждите на Германия, докато Южен Поток преминава през България за нуждите на Европа и разбира се за политическите цели на Русия.


ЗАЩО ТРЯБВАШЕ ДА ПРЕСЪХНЕ "ПОТОКА ЮЖЕН"

То е все едно някой да ви каже че му е много удобно неговата тръба да мине през вашата кухня и дневна и да иде у съседа понеже е много пряк пътя. И за това просто да ви плаща 400 лв месечно наем. Пък той, видите ли ще си върти удобно бизнеса за милиони със вашия богат съсед.
Е да ама вие сте "беден българин" и ви е все едно за "техния общ бизнес".

Тогава Вие му казвате че за сега нямате интерес, защото и без друго можете да си  седите на улица "Южен поток" и да гледате как лимузините по нея си хвърчат, понеже там и без друго ни една не е ваша.

Ама казват ти: Тогава, те лимузините ще минат  по улица "Турски поток" и няма да можеш да ги гледаш. 
-Ами нека минат, казваш то и по нея улица няма ни една лимузина да е моя.

И така твоята улица става тиха и чиста. Е и малко по-студена през зимата....



Същото е и с избора на изтребители за нашата авиация.

 И с тях и без тях(цели 6-7 броя) никакъв проблем на българската сигурност не се решава!

 В наш интерес е те да се произвеждат в България (както преди го правехме с МиГ 29, и както го правят в Турция с  Ф-16) за да можем да разчитаме на независимо производство и на неограничен брой машини по всяко време а не КОГАТО и АКО някой благоволи да ни ги достави ОТ НЯКЪДЕ СИ. Защото когато стане „напечено” никой не може да чака да ни включат в графика за производство в следващите 2-3 години.

Представете си пациент на операционна маса! Нима може да се разчита тепърва „някой” да му произведе и достави медикаменти, кръвна плазма, марли и т.н  Горко на пациента!

Е този „пациент” е българската национална сигурност.



АМИ МАКЕДОНИЯ-ТЯ КАКВО?

Подобно е положението и с Македония. След като веднъж тя бе изгубила време и възможност за влизане в ЕС, днес тя прекрасно осъзна че няма за къде да бърза и че ще стои докрай зад измислената от нея теза че се казва Македония и че е някаква си древна авнтентична нация.

Това разбира се е лудост, но лудия има право да не се съобразява с останалите.

Те губят от неговата лудост повече отколкото той може да спечели от тяхната мъдрост.

 Или с други думи докато „мъдрите” глупци от Брюксел се намъдруват лудите от Вардарот се налудуват.

Така Македония се отказа от ЕС и НАТО , а те с поразяващата си „кокоша слепота”  загубиха един ключов геостратегически район за години напред.

Губещи се оказаха Македония ЕС, България и Гърция.

Печеливши от тази ситуация са Албания, Русия, Сърбия и донякъде Турция.

Разменната монета с която се заплаща печалбата на едните за сметка на другите са самите „македонци”.

 

ЕВРОПА КОЯТО ИМА ПОВЕЧЕ ИГРАНО ВРЕМЕ БЕЗ ГОЛ ДОРИ ОТ РЕАЛ МАДРИД

Европейските лидери които в последно време нямат нито едно правилно взето решение и дори счупиха рекорда на Реал Мадрид за игра без гол,  решиха, че само с „една визита в последната минута от добавеното време” преди Референдума ще заличат проспаните 20-30 години на нищоправене и безцелно мотане по терена на регионална Балканска политика.

ЕС погуби почти целия регион от Сърбия и Босна та чак до Македония, като първо го остави да се самоизяжда , после подкрепи САЩ да го бомбандира, а накрая го отряза от всякаква алтернатива за членство в ЕС. После трайно го забрави като клошар на прага и се обърна „възторжено” към имигранти от Африка и Азия.
                                image

По този начин самосъздаде във вътрешността на своята естествена за овладяване територия „огромна неусвоена дупка” генерираща несигурност и проблеми.

Да не говорим за свободния терен оставен за руска политика почти в центъра на Европа.

В същото време насочи безумния си интерес към Украйна, която успя да дестабилизира и така провокира ответна реакция у този който държи нейната енергийна сигурност- Путин. За капак направи всичко възможно да извади втората по сила икономика Великобритания от ЕС, като взе да вкарва безконтролно външна имиграция вместо да се съсредоточи върху вътрешното движение на хора и капитали. Не стига това но и размаха тояга над молките но независими държави като Унгария, Полша и Румъния и успя да наплаши всички още по-малки от тях, каквато е и самата Македония.

Те навярно си казаха :”Леле какво ли ни чака ако не признаем гей браковете. Добре че не влязохме в ЕС”

Ако беше сценарии за филм то той би бил филм на абсурда.

Така по поречието на Вардар, здраво се вкопчиха в името „Македония” което днес се носи като коркова тапа в едно море от плуващи остатъци на разбития на парчета кораб „Югославия”.

Те  със сигурност се изолираха от света и скоро ще почнат да си строят персонални бункери, докато Албания се отваря към Косово, НАТО и ЕС. Така Македония се албанизира а Албания се европеизира.

Защото колкото и недобро да е членството в общото европейско семейство, то все пак е нашето семейство. В него колкото можем се подкрепяме и се борим със Сороси и Мороси, и сме под един покрив.

А навън вият вълци и всеки гледа да ръфне малко чежда територия....от която накрая ще остане само един надпис „Македония”
  
                                   image

Дано не съм прав.

 




слушайте православно радио Канон:
http://www.radiokanon.com/
 




Гласувай:
1



1. bojinkata - Германия не е устояла за СП-2???...
10.10.2018 19:35
Германия не е устояла за СП-2????
Заедно да разработваме руско находище? Значи Турция се прецака????
Добри разсъждения, но на места - издишат!
цитирай
2. danailvdimitrov - Не точно така
10.10.2018 21:23
Германия все още не може да се пребори за СП2,даже Дания реши да не допусне строеж на своя територия и трасето пак се промени.

Германия няма как сама да победи САЩ. Все пак е окупирана страна. СП2 е обречен.

Турция не се е прецакала- тя получи своята тръба като подарък от нас.
Но това е пирова победа, защото получи за това шамар от САЩ и изолация от ЕС. Тя е още по слаба от Германия и още по-сама.

Колкото до общо находище-да. Едно време така експлоатирахме съвместно Коми (за дървесина) и имахме концесия за нефт в Либия.

Разбира се това би било дипломатическо самоубийство ако го правим сами. Най-добре е с друга европейска държава, още по добре през американска корпорация, а още по добре през израелска.

Ние не знаем да си осребряваме влиянието в други държави. "Майстори" сме на това...

А най-естествено би било да бавим топката докато другите сами се сетят за това и сами ни го предложат.

Колкото и да е странно най-голям интерес от "Южен поток" биха имали американците, но предишната администрация не го разбираше.

Доналд Тръмп обаче е бизнесмен и с него може да се договарят делови въпроси. И в момента американците купуват руски газ, втечняват го и го препродават на ЕС, а пък искат от него да се откаже от директна тръба идваща от Русия.

Даже ми се струва че точно това са се договорили на срещата Тръмп и Путин - да издоят "дойната и много глупава крава Европа" като и продават скъп газ минал през две ръце.

Накрая заедно ще го разпаднат този ЕС и ще глътнат огромни парчета от него.

На тях двете (САЩ и Русия) страшно, ама страшно много им липсва Студената война, направо ги тресе носталгия по нея.
цитирай
3. liubitel - Не им трябва на македонците ЕС.
10.10.2018 23:10
Защо им е на македонците съюз който не ги признава за народ равен с другите народи вътре в себе си?Сега те са равностойни с другите народи.От кога Македония е гръцка? До 1912 г. е в границите на османската империя-500 години.Преди това, от 1190 г. до османското нашествие е в границите на България.От 1018г. е във източната римска империя. Гърция не е наследник на римската империя!От 812 г. до 1018г. е в границите на Бъгария.От 160г. преди Христос е римска провинция.По кое право Гърция предявява претенция към името? От ЕС и САЩА НЕ ЗНАЯТ ЛИ история, та насилват Македония да си смени името? Това прилича на възродителен процес както 1985г в България.Тогава ЕС и САЩ не го одобряваха,А сега ги притискат да си сменят името на държавата и народността.За втори път през последните 105 години. Ако ЕС не ги иска такива каквито са и ги кара да коленичат пред Гърция, и НАТО не ги иска такива а ще ги накара да са под ръководството на Албанците от Албания и Косово,За какво им са ЕС и НАТО Ако коленичат сега, ще им се налага да коленичатдо 2118 г.
цитирай
4. danailvdimitrov - Да Македония не е гръцка...
11.10.2018 00:06
А и Гърция нямаше никакъв проблем с това име когато Македония беше югославска република. Сега се сетили, че им пречи...

Но и това че не са античните македонци а чисти българи и историята им до преди 70 г. е българска също е вярно.

Затова и държавата им ще се разпадне понеже е лепеж и кърпеж от разни държави.
Изкуствените нации и държави рано или късно се разпадат на съставните си части. (справка Чехословакия, Югославия,Украйна и т.н)

След „референдума” те нямат работещ национален модел и ясна цел.

Всичко им е на инат, а това е непродуктивно. Дори не се отказват категорично от ЕС и НАТО.

Тук няма правилна посока, на където и да поемат все е добре, но те стоят на едно място и не вървят на никъде.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: danailvdimitrov
Категория: Забавление
Прочетен: 662022
Постинги: 302
Коментари: 397
Гласове: 1297
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930