Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2014 12:44 - Православните честват днес Атанасовден ,част от езичниците Трифон Зарезан а комунистите деня на лозаря.
Автор: danailvdimitrov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7144 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 31.01.2014 13:02


 image
св.Атанасий Велики

      На този ден по народна традиция се смята,че зимата започва да отстъпва и да си тръгва. Това е така защото по стар стил на 31 Януари се отбелязва Атанасовден което е в средата на зимата.

Православната Църква чества Св.Атанасий Велики на 31 Януари. 


Комунистите пък ,въведоха новия календар за да объркат и дублират църковните празници с техни измислени такива,като неусетно започнаха да утвърждават езическите традиции в църквата под формата на народни празници и поверия. Така те отбелязват ( по този техен измислен през 1968 г. календар)  някакъв си полуезически "светец на виното " Трифон Зарезан който не е нищо друго освен преобразуван Дионисиев вакхански празник, и за по-сигурно го дублираха с недомислието наречено от тях "ден на лозаря". По тази формула те въведоха и "ден на овчаря", за да подменят на 6 май честването на Св.вкмч.Георги, "ден на писмеността" за да подменят великото дело по християнизация на България от Св.братя Кирил и Методии които и до ден днешен народа ни почита на 24 май (по стар  стил) и т.н. и т.н

А Св. Атанасий Велики е пряко свързан с българската история тъй като е бил оправдан и въстановен в епископски сан именно на Сардикийския събор  през 343 г. след което остава у нас за определено време и основава манастир близо до днешен Ямбол -най-стария действащ манастир в Европа.

Дори само заради това и заради светлото му дело на борба с ариянството и всички други отклонения от православната вяра заслужава да знаем и почитаме правилно неговия ден!

Да се свети името му и дано помага на България в застъпничеството си пред Бога та да не се отклонява и залита по опасния път на ереста!



Молитвами светих отец наших Господи Иисусе Христе, Боже Нашъ помилуй нас. Аминъ! 
 



Гласувай:
3



1. andorey - Здравейте, грегорианския кале...
03.02.2014 19:41
Здравейте,

грегорианския календар не е ли въведен в България по времето на Първата световна война?
цитирай
2. danailvdimitrov - През Първата Световна война (или по точна на 14 март 1916г) под натиска на Фердинанд-католик,окултист и масон
04.02.2014 18:55
andorey написа:
Здравейте,

грегорианския календар не е ли въведен в България по времето на Първата световна война?


Народното Събрание приема за гражданска употреба григорианския календар. Българската Православна Църква категорично отказва да въведе този календар в църковна употреба и продължава да си спазва Юлиянския, като само отбелязва в скоби датите по новоприетия от държавата католически календар. Така 11 май (Св.братя Кирил и Методий) по църковния юлиански стил започва да отговаря на 24 май по гражданския. По това време нито една Правослана църква в света не е приела този календар върху който има произнесени 3 анатеми на Православни Събори.

Това се случва през 1968 г. когато комунистите и техните агенти внедрени в Св.Синод без да свикват Всенароден Църковен събор и под натиск от масоните в Женева самоволно приемат григорианския календар за църковна употреба.

Така днес честваме Рождество заедно с католици,протестанти и други еретици на 25 Декември вместо с православните църкви на Русия,Сърбия,Грузия,Йерусалим, Света Гора и т.н. на 7 Януари.

Това е съвсем накратко- но въпросът е много лукав и оплетен за да се внесе разкол и объркване сред миряни и клир и да се объркат дати и събития.
цитирай
3. andorey - Да, интересна подробност, която не ...
06.02.2014 23:57
Да, интересна подробност, която не бях чувал...
Все пак, специално за празника Трифон Зарезан - това за мен е стар винарски и лозарски празник, нищо че произлиза от Дионисиевие мистерии. Може би трябва да намерим някакъв начин да го приемем като важен традиционен празник...
цитирай
4. danailvdimitrov - той пак си е важен но не е християнски
08.02.2014 14:55
andorey написа:
Да, интересна подробност, която не бях чувал...
Все пак, специално за празника Трифон Зарезан - това за мен е стар винарски и лозарски празник, нищо че произлиза от Дионисиевие мистерии. Може би трябва да намерим някакъв начин да го приемем като важен традиционен празник...


и няма нищо общо със Св.мч.Трифон и неговото мъченичество. Между другото св.Трифон е фригиец, дори не е местен (за нашата Църква светец) и в цялото му пространно житие няма дори една дума за вина,лозя,пиене и ядене и т.н.

Но Господ е милостив към нас "неверните Нему" и затова именно допусна въвеждането на "новия календар" .По този начин християнските празници не се омърсяват с езически долнопробни традици и срамни пиянски позорища и игри. Затова Дионисиевия култ се празнува на 2 Февр. а Св.мч.Трифон на 14 Февр.

Същото се случва и с другите езически празненства-Коледа ,Еньовден,Благовец и т.н. които простолюдието празнува по "нов стил" без да знае защо и си прави неговите си езически ритуали-а всъщност магий.

Но когато лозарите си се черпят мислейки,че спазват някаква традиция-тоняма лошо.Нека си я "спазват"- кой им пречи.Но е хубаво поне да знаят защо. Междувпрочем -"ден на лозаря" е въведен именно след 1968г. заради "календарната реформа", за да се дублира християнския празник с комунистически. Та "стар" ли е "млад" ли е празника -ти кажи...

В него аз виждам само един приятен селски ритуал на почерпка на ловната дружинка- нищо повече.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: danailvdimitrov
Категория: Забавление
Прочетен: 659185
Постинги: 302
Коментари: 397
Гласове: 1297
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031