Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2014 22:14 - eдна объркана статия на в. "24 часа"
Автор: danailvdimitrov Категория: Забавление   
Прочетен: 1298 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.03.2014 22:30


"Григорий предаде търновци" www.24chasa.bg/Article.asp

image

В нея се казва ,че Негово Високопреосвещенство Търновският митрополит Григорий не уважил празника на В.Търново който се провел пищно и красиво на 22 март и отказал да отслужи Божествена литургия в храм "Св.40 мъченици" както "повелявала" традицията от последните години.

Е не чак толкова учтиво, но приблизително. В емоционалния разказ на журналиста това е един пропаднал духовник който той нарича Йорго от Козаревец.

Не познавам митрополит Григорий и не съм чувал добри неща за него. Това обаче не означава,че въпросният журналист е прав. Защо?

Защото той бърка обслужването на някакви негови си представи за "духовни потребности" със служенето на Бога. Според него щом кмета го е поканил на градско тържество- то владиката тутакси трябва да "скокне" и да му служи литургия. Било имало такава традиция.

Традицията в Църквата не се прави от кмета нито от ентусиазирани общественици!

Другият аргумент в този материал е ,че митрополит Григорий не бил съгласен с присвояването на храм"Св.40 мъченици" от държавата. Ами разбира се , че няма да е съгласен. Ако държавата ви присвои апартамента вие ще бъдете ли съгласни? Ако беше дал съгласието си-то тогава същият "общественик" пък щеше да го обвини в разпродажба на "български светини". Преди години бях в Търново и ми държавата ми поиска 8 лева вход за да влеза в храма и запаля една свещ на онези мои прадеди които са го построили и дарили на Църквата ни. Това що за подигравка е?

Цитат: "Какво иска Григорий? Държавата да предостави на църквата храма "Св. 40 мъченици". Сякаш сега някой е забранил службите в него! Ако не знаете, от 16 януари 2012 г. държавата върна за стопанисване на общината за 10 години храма "Св. 40 мъченици"."

Този цитат оставям без коментар, както и "жестокия аргумент" -сякаш някой е забранил да се служи.

Остана и един отчаян и поизтъркат пирон в ковчега на статията- меркантилността и алчността на владиците. Тази "теза" често се използва понеже наистина в много случаи е вярна, пък и да не е винаги варви.Само,че и тук проличава единствено духовното невежество на автора. Всеки православен човек знае ,че личните грехове на духовника са нелицериятни, но все пак са лични, докато смъртния  грях за него е отстъпването от каноните и догматите на вярата. Те са тези които водят не само до неговта лична погибел но и до тази на повереното му паство. А това точно ни беше спестено . Тук за никакви отстъпления и верови изкривявания не иде реч.

Ако въпросният журналист се бе постарал малко повече да се образова по духовните въпроси щеше да знае, че празника който търновци "празнуват на 22 март" - т.е денят на Светите 40 мъченици Севастийскии се празнува на 22 по "стар стил".

Така, че митрополит Григорий няма как да отслужи два пъти една и съща литургия за светите 40 мъченици, която той е вече навярно е отслужил още на 9 март по "нов стил" !

Това кмет, журналист и общественост на гр.В.Търново трябваше да са го проучили и разбрали отдавна, понеже БПЦ е приела "новия стил" още през 1968г. Това показва само доколко се спазват "традицийте" и доколко се ходи на църква.

Но най-вече трябваше търновската общественост да вземе пример от огненият стълб на българското православие- Св.Теодосий Търновски и да изобличи митрополита -икуменист за това ,че не спазва "стария стил" и че празнува църковните празници заедно с  католици и протестанти по техния еретически грегориански календар.

Но тук вече искаме прекалено много и е по-добре да спрем за да дадем време за размисъл!

Дано Господ дава на нас и на нашите журналисти  вразумление!



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: danailvdimitrov
Категория: Забавление
Прочетен: 659050
Постинги: 302
Коментари: 397
Гласове: 1297
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031